Reminiscenţe medievale în opera Doinei Ruşti-575 - 23-Krinein - Editura AIUS
Sunteti aici:Carti Critica&Teorie literara (Exegesis) Krinein Reminiscenţe medievale în opera Doinei Ruşti
Info: Browserul dumneavoastra nu accepta cookies. Pentru a utiliza toate facilitatile magazinului, va rugam sa activati cookies.
PrinteazaTrimite e-mail
Religiozitate populară şi simbolism acvaticRene Daumal. De la poezia albă la metafizica experimentală
Reminiscenţe medievale în opera Doinei Ruşti
Mareste imaginea

Reminiscenţe medievale în opera Doinei Ruşti

45.00 RON

Krinein
Pune o intrebare despre acest produs

 

Autor:

Adrian Badea

ISBN: 978-606-092-104-2
An de apariţie: 2023
Format: 11x18 cm.
Nr. de pagini: 178
Prezentare:

     „După ce a debutat cu un remarcabil eseu despre raportul dintre poezia lui Blaga și estetica barocului, tânărul Adrian Badea revine pe scena criticii literare cu o carte ce discută modul în care romanele Doinei Ruști (re)valorifică elemente specifice epocii fanariote de la noi din țară: de la menta-litățile patriarhale şi credința în strigoi din Zogru până la arhetipul vrăjitoarei, vindecările miraculoase, uzitarea bles-temelor ori credința în descântece, leacuri, poțiuni şi puteri magice din romanele Manuscrisul fanariot, Mâța Vinerii sau Homeric. Cartea de față ne arată, o dată în plus, calitățile de istoric și hermeneut literar ale lui Adrian Badea care scrie cu pasiune despre subiectul ales și captivează prin erudiție și rafinament analitic.”

 

Petrișor Militaru

 

     „În romanele sale, Zogru, Manuscrisul fanariot, Mâța Vinerii, Homeric, Doina Ruști recuperează din oralitatea me-dievală românească un imaginar mitico-religios pe care îl apropie de o lume urbană ancorată în secole apuse, însă, având o grijă permanentă pentru autenticitatea conferită când de filonul folcloric, când de documentul istoric. Doina Ruști «zugrăvește» admirabil prin cuvinte o lume trecută, re-semantizând-o și oferind-o cititorului de azi, familiarizat deja cu ființele fantastice pluripotente ale culturii vizuale contem-porane. Cartea lui Adrian Badea reușește să pună în lumină toate aceste aspecte, mai întâi, printr-o analiză ce identifică substratul mitico-religios și conținutul socio-istoric urmărit pe un fir diacronic, apoi, printr-un demers hermeneutic care reliefează în egală măsură geneza acestor romane din pers-pectiva autoarei și menirea lor de a fi o potențială experiență întru cunoașterea culturii românești actuale.”

 

Florica (Bohîlțea) Mihuț

 


Disponibilitate

Pe stoc: Da




Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează