Poezia viitorului-293 - 38-Teoria literaturii - Editura AIUS
Info: Browserul dumneavoastra nu accepta cookies. Pentru a utiliza toate facilitatile magazinului, va rugam sa activati cookies.
PrinteazaTrimite e-mail
Poetica descântecului românescPoezie și Cunoastere
Poezia viitorului
Mareste imaginea

Poezia viitorului

15.00 RON

Teoria literaturii
Pune o intrebare despre acest produs

 

Autor:

Alexandru Macedonski

ISBN: 978-606-562-355-2
An de apariţie: 2013
Format: A5
Nr. de pagini: 148
Prezentare:

Nimeni n-a râs în acelaşi fel ca Macedonski în litera­tura română. Cine râde ca Macedonski o face din dez­nădejde. Căci există în râs, în toate formele ironiei, o tendinţă de a micşora sau, cel puţin, de a relativiza obiec­tul lor.

Tudor Vianu

 

Dacă ar exista o „paradigmă a pragului” în poezia românească, Alexandru Macedonski ar fi întemeietorul ei. „Poezia viitorului”, aşa cum era ea văzută „În pragul secolului”, a fost o smulgere din romantism şi o lungă şi insistentă privire în secolul al XX‑lea, o privire cu veleităţi de viziune, am putea spune. Propusă în permanenţă ca o alternativă la junimismul maiorescian şi emines­cian, concepţia despre literatură a lui Macedonski nu a fost suficient de solidă şi stabilă teoretic pentru a câştiga întâietatea în procesul de maturizare a literaturii române. Apetitul autorefe­renţial şi fulgura­ţiile teoretice au generat tensiuni ce nu s‑au concretizat imediat într‑o direcţie literară nouă, ci au dat naştere la polemici ce aveau să se dovedească fertile abia în prelucrarea criticilor şi esteticienilor interbelici. Că a existat o Şcoală literară la revista „Literatorul”, condusă de autorul „Logicii poeziei”, nu mai poate tăgădui nimeni.

Gabriel Nedelea

 


Disponibilitate

Pe stoc: Da
Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează