Oameni, fapte, locuri-544 - 18-Restitutio - Editura AIUS
Sunteti aici:Carti Istorie (Clio) Restitutio Oameni, fapte, locuri
Info: Browserul dumneavoastra nu accepta cookies. Pentru a utiliza toate facilitatile magazinului, va rugam sa activati cookies.
PrinteazaTrimite e-mail
O viață în labirintul cărților. 12 interviuri cu MIHAELA ALBUOenoclimatul României. Vinurile României și climatul lor caracteristic
Oameni, fapte, locuri
Mareste imaginea

Oameni, fapte, locuri

85.00 RON

Restitutio
Pune o intrebare despre acest produs

 
Autor:

Minuna Mateiaș

ISBN: 978-606-092-021-2           
An de apariţie: 2022
Format: 21,5x19 cm
Nr. de pagini: 152
Descriere:

     MINUNA MATEIAȘ licențiată, și-a început activitatea, în 1972, ca muzeograf, apoi Șef de secție la Muzeul de Arta din Craiova. Expert atestat al Ministerului Culturii și Cultelor din România pe domeniul: Bunuri cu semnificație artistică – Arta europeană a secolelor  XVIII-XIX. În cei 38 de ani de activitate a curatoriat numeroase expoziții, a scris peste 50 de materiale de specialitate, a întocmit cataloage, a fost prezentă în Studioul de Radio sau de Televiziune. A fost  coautor la volumele: „Arta italiană în secolele XV-XVIII în muzee și colecții din România”, „Dialogul artelor – Școala flamandă și olandeză, sec. XV-XVIII în muzee și colecții din România” (Întreprinderea  Poligrafică  Arta Grafică, București, 1982), „Palatul Jean Mihail, emblema unei moșteniri culturale” (Editura Info, Craiova, 2014); colaborator la „Dicționarul Personalităților din Dolj” (Editura Aius, Craiova), „Atelier de pictură olandeză și flamandă, sec. XVII-XVIII” (București). A întocmit „Repertoriul de artă grafică universală, sec. XVIII” (Muzeul de Artă Craiova, 1999), catalogul „Graficianul elvețian Anton Kaindl – Mărturii etnografice românești” (Muzeul Național Cotroceni, București, 2007). Inserată în Enciclopedia personalităților din România, Who is Who.


 

Prezentare:
Carte-eveniment, Oameni, fapte, locuri, propunerea generoasă a Minunei Mateiaș, deschide o nouă și fertilă perspectivă  asupra necesității recuperării memoriei colective a societății românești, distorsionată, până la mistificare și chiar anulare,  de sistemul politic și ideologic comunist.
     În cele trei decenii de postcomunism, cercetători avizați, autentici intelectuali și creatori de artă pasionați de adevăr au mai întreprins eforturi încununate cu rezultate remarcabile în refacerea sistemului de valori morale, materiale și spirituale care au consacrat  Craiova ca spațiu de relevanță națională, românească, ca Bănie, a doua capitală a Țării Românești!
     Propunându-ne o succintă, dar foarte densă și documentată istorie a celui mai vechi cimitirul al Craiovei, Cimitirul „Sineasca”, prima de acest gen pentru spațiul nostru, Minuna Mateiaș, valorificându-și experiența  de o viață ca expert în valori de patrimoniu, nu numai că ne ajută să refacem trama valorilor care au dat coerență și substanță evoluției noastre spre modernitate, dar deschide și alte perspective de cunoaștere, motivând societatea civilă, încă firavă, însă cu viguroasă tradiție în perioada antebelică, să lucreze pentru accelerarea integrării potențialului nostru în competiția lumii de azi.
      Lucrare de pionierat, o adevărată provocare pentru cititorul inteligent, capabil să înțeleagă că nu poți avea viitor fără trecut, cartea oferă o lectură captivantă și instructivă în egală măsură!

 

Nicolae Marinescu

 


Disponibilitate

Pe stoc: Da




Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează