Ion Ţuculescu la Craiova-393 - 18-Restitutio - Editura AIUS
You are here:Carti Clio Restitutio Ion Ţuculescu la Craiova
Info: Your browser does not accept cookies. To put products into your cart and purchase them you need to enable cookies.
PrintE-mail
Ion Caraion. Sfârşitul continuu. Vol. III Caraion și generația pierdută a războiului. Receptarea lui CaraionIstoria Baroului Dolj
Ion Ţuculescu la Craiova
View Full-Size Image

Ion Ţuculescu la Craiova

90.00 RON

Restitutio
Ask a question about this product

 
Autor:

Magda Buce Răduţ

ISBN: 978-606-562-543-3             
An de apariţie: 2016
Format: 240 X 270
Nr. de pagini: 170
Prezentare:

Pictorul Ion Țuculescu este autorul unei opere de mare originalitate, creată în anii 40-60, în condiții dintre cele mai neprielnice liberei dezvoltări artistice.

Muzeul de Artă din Craiova are privilegiul de a deține o excepțională donație a familiei Țuculescu, constând în lucrări din toate perioadele de creație, împreună cu material documentar de cea mai mare importanță pentru cunoașterea operei artistului. Din păcate, astăzi, acest bogat lot de lucrări nu este expus, rămânând aproape uitat în depozitele Muzeului. Expoziția permanentă Ion Țuculescu, deschisă în anul 1973 de Muzeul de Artă craiovean într-un sediu anume destinat Donației Țuculescu, într-o frumoasă casă veche de început de secol, a avut un destin tragic, pentru că după numai patru ani de funcționare clădirea a fost demolată. O scurtă perioadă în care însă autoarea volumului de față, Magda Buce Răduț, profesoară de istoria artei la Liceul de Artă din Craiova, a făcut din expoziția Țuculescu un loc privilegiat al vizitelor cu elevii, un prilej de inițiere în modernitate și punct de pornire al acestei cărți. Autoarea si-a manifestat mai de mult interesul pentru acest subiect, „Colecția Ion Țuculescu de la Craiova“, publicând o serie de articole pe această temă. Acum își extinde preocuparea la nivelul unei cărți ample, în care dezvoltă cercetarea operei lui Țuculescu, pornind de la evidențe documentare care se află aparent la îndemână, dar insuficient valorificate.

Câteva fotografii documentează parțial expunerea din scurtul interval când publicul putea lua act în mod direct de aventura spirituală a savantului și artistului Ion Țuculescu. Catalogul acestei colecții, întocmit după toate exigențele muzeografice în anul 1974, acum 40 de ani, este din păcate de mult epuizat și doar puțini specialiști îl mai au în vedere. Întâlnirea cu craioveanul Ion Țuculescu a fost aproape o fatalitate, ea nu putea lipsi din orizontul cultural și profesional al Magdei Buce Răduț, cea care a publicat în anul 2008 volumul „Trecutul în Craiova de astăzi", prefațat de Dinu C. Giurescu. Atunci, impresionată de patrimoniul arhitectural al Craiovei, își propunea să atragă atenția asupra a ceea ce a supraviețuit din orașul vechi, dar și asupra acelor monumente a căror amintire o mai păstrează doar documente și cărți poștale de epocă, colecționate de-a lungul anilor.

Magda Buce Răduț are nobila inițiativă de a relua cercetarea acestei valoroase colecții, ignorată astăzi de public, și de a relansa astfel interesul pentru marele artist care a fost Ion Țuculescu. Prezența lui Țuculescu, precară astăzi în marile muzee ale țării, dificultățile prin care a trecut organizarea marii retrospective de la Muzeul Național de Artă al României din anul 1999, mai recent tăcerea care a însoțit centenarul Țuculescu, cu excepția expoziției de la Centrul Cultural Art Society din București - cu colaborarea Muzeului de Artă din Craiova, sunt împrejurări care ar trebui sa ne dea de gândit.

Volumul „Ion Țuculescu la Craiova", apărut la Editura Aius, are meritul de a reacționa tocmai față de regretabila uitare în care se află Donația Țuculescu, în continuare neexpusă, deși editarea de către Florin Rogneanu a unui catalog a marcat un început de recuperare. Autoarea publică cu acest prilej documente biografice și fotografii inedite, corespondența de pe front, unde pictorul se afla ca medic militar, adresată soției și fiicelor sale, întregind portretul omului Țuculescu. Documentele legate de perfectarea donației către Muzeul de Artă din Craiova – corespondența Mariei Țuculescu cu Nicole Borteș, directoarea de atunci a Muzeului - completează dosarul receptării artistului în anii 70. Magda Buce Răduț ne reamintește pe această cale că a existat un moment fast când Donația Țuculescu era expusă permanent la Craiova și oferea iubitorilor de artă și tuturor craiovenilor prilej de meditație asupra vieții şi creaţiei lui Ion Țuculescu.

Partea cea mai consistentă a lucrării o constituie însă cu certitudine imaginile celor 39 de picturi în ulei ale colecției și ale unui număr important dintre cele mai expresive lucrări de grafică, însoțite de comentarii de specialitate pertinente, familiarizând publicul larg cu universul creației unui artist singular.

Editura Aius înscrie astfel, în lista sa de publicații, un volum cu adevărat necesar pentru perpetuarea memoriei lui Ion Țuculescu.

Dr. Ioana Vlasiu,

critic de artă

 


Availability

In Stock: Yes




Add comment


Security code
Refresh