Estera-548 - 16-PoEsiI - Editura AIUS
Sunteti aici:Carti PoEsiI Estera
Info: Browserul dumneavoastra nu accepta cookies. Pentru a utiliza toate facilitatile magazinului, va rugam sa activati cookies.
PrinteazaTrimite e-mail
Eseistica lui Vintilă HoriaEstetica umbrelor mișcătoare. Altfel despre filme
Estera
Mareste imaginea

Estera

30.00 RON

PoEsiI
Pune o intrebare despre acest produs

 
Autor:

Denisa Crăciun

ISBN: 978-606-562-990-5
An de apariţie: 2022
Format: A5
Nr. de pagini: 100
Opinii critice:
Volumul Estera (…) rămâne profund atașat de simboluri mitologice, biblic-testamentare.  Fără a fi o beatificare a personajului cu acest nume din Biblia evreiască – Cartea Esterei – nici o revendicare duplicitară, de imitare în oglindă, Denisa Crăciun mută accentul de la personajul biblic – frumusețe iudaică, rară, aleasă de soție de regele persan Artaxerxe – pe faptele ei. Poeta noastră preferă o imagine în care se poate ipostazia : Estera îi insuflă preluarea „misionară” a unui rol (regina salvând de la moarte poporul evreiesc), acela de a vorbi în apărarea poporului poeților – „Să cauți într-o carte/ fapte/ nu de apostoli ci faptele cuvântului/prin filele ei...” (Căutare preumblare). Estera, prin simbolul câștigat, îi edifică un nou sens vieții, personalizat, printr-o energie interioară, cu care poeta militează pentru salvarea poeziei…
 
 George Vulturescu
 
Muzicaliatea tonului elegiac și confesiv acompa-niat mereu de o libertate cotidiană postmodernă a scriiturii fac ca în poemele Denisei Crăciun să auzim o voce aparte în peisajul liric contemporan. O poezie despre o iertare discretă, despre noaptea din mijlocul zilei, despre talentul poetei de a descifra sensul ascuns în vestigiile prezentului, despre visele pe care ea le-a avut sub dafinul lui Zavaidoc crescut din sămânța unui Yggdrasil cu rădăcini zamolxiene. Pare că prin poemele volumului cu nume de origine persană (însemnând simultan „mirt”, „mireasă” sau „stea”) deslușim vocea unei străne-poate a Vechii Mame de demult, Gaia – zeița Vetrei sufletelor noastre.
 
Petrișor Militaru

 


Disponibilitate

Pe stoc: Da
Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează