Elementuri de metafisică-511 - 13-Filosofie romaneasca - Editura AIUS
You are here:Carti Library of Philosophy Filosofie romaneasca Elementuri de metafisică
Info: Your browser does not accept cookies. To put products into your cart and purchase them you need to enable cookies.
PrintE-mail
Elemente de fantastic eminescian la Mircea Eliade şi Vasile VoiculescuEminescu și Teleormanul. Un caz pentru istoria literară
Elementuri de metafisică
View Full-Size Image

Elementuri de metafisică

25.00 RON

Filosofie romaneasca
Ask a question about this product

 

Autor:

Eufrosin Poteca

ISBN: 978-606-562-926-4
An de apariţie: 2021
Format: 10cm x 16cm
Nr. de pagini: 152
Prezentare:
    Cursul Elementuri de metafisică al călugărului-filosof Eufrosin Poteca (1786-1858) a fost predat începând cu anul şcolar 1825-1826, în chiliile Mănăstirii „Sf. Sava” din Bucureşti.
      Metafizica sa este inspirată din lucrarea lui Francesco Soave, Instituzione di logica,  metafisica ed etica (1814) și a fost scrisă din necesităţi didactice, mai precis, ca o completare la lucrarea Filosofia cuvântului (1829) a lui    Johann Gotlieb Heineccius după care îşi făcea cursurile de filosofie şi unde nu se găsea un capitol închinat metafizicii. Această metafizică îi oferea lui Poteca un concept de filosofie lesne de asimilat, impregnat de scientism şi construit în baza raţiunii critice, însă fără să se îndepărteze de principiile credinţei ori să ia în răspăr biserica.
      Dacă Dimitrie Cantemir şi Samuil Micu sunt primii români care ne dau o metafizică concepută „din limbi străine”, în schimb, metafizica profesorului Eufrosin Poteca este realizată pentru uzul didactic şi este scrisă în „limba patriei”.

                        
Adrian Michiduţă

 


Availability

In Stock: Yes
Add comment


Security code
Refresh